stränder boende hotell och fakta om stranden Maya Bay Beach på Koh Phi Phi

Maya Bay och Maya beach på Koh Phi Phi Leh


Maya Bay är en fantastiskt vacker vik som är skyddad av 100-meter höga klippor på tre sidor. Inne i viken finns det flera stränder, de flesta är små och en del syns bara vid lågvatten. Det stärsta stranden är cirka 200 meter lång med silkeslen mjuk vit sand. Under vattnet ser du färgrika koraller och exotiska fiskar. Sikten är enastående bra. Hela bukten består av korallrev under ytan. Maya Bay har blivit den främsta turistattraktion på Phi Phi sedan The Beach spelades in här 1999.

Karta Maya Bay

karta över Koh Phi Phi Leh

Karta över Maya Bay
Koh Phi Phi LehAllmänt om Maya Bay och Maya beach

Den bästa tiden att besöka Maya Bay är under högsäsongen, d.v.s mellan november och april. Havet är då oftast lugnt och det är enkelt att ta sig in till viken. Den negativa sidan är att eftersom det är så vackert och välkänt här så blir det också många båtar för att föra besökare till och från viken. Detta medför att det ibland kan finnas över trettio motorbåtar och longtailbåtar på stranden. De större färjorna, som transporterar hundratals snorklare och turister, ligger förtöjda på djupare vatten. Och visst är det vackert, men absolut inte avskilt om du kommer mitt på dagen! Vill du undvika folksamlingar så bör du vara här tidigt på morgonen eller efter fem på eftermiddagen. Tänk bara på att om du tar dig hit på egen hand så är det en inträdesavgift till nationalparken på 200 Bath. Denna avgift ingår i de organiserade resorna. Från maj till oktober är det ofta rejäla vågor ute på havet vilket gör viken mer svåråtkomlig.


Att ta sig till Maya Bay

Åker ni från Phi Phi Don finns det olika alternativ. Är ni max fyra personer kan ni hyra en longtailbåt. Tre timmar kostar 1000 bath och en heldag 2000 bath. Är ni max sex personer kan ni hyra en motorbåt vilket då kostar 3500 bath för en halvdag och 6000 bath för en heldag. Det finns även organiserade båtturer som tar er till flera sevärda ställen varav ett är Maya Bay. Båtarna som används på dessa turer är longtails, motorbåtar och mindre färjor. Priset på turerna ligger runt 500-1000 bath beroende på vilken typ av båt det är samt hur länge turen varar.


Maya snorkling Phi Phi Leh

Aktiviteter i Maya Bay

Snorklingen är utmärkt i hela viken. Här finns stora undervattensstenblock som är täckta med koraller och de färgglada fiskarna är många. Sikten är utmärkt! Många researrangörer anordnar snorkelresor från Phuket, Krabi och Phi Phi Don. Havskajak är ytterligare en aktivitet som är mycket populär. Resebutiker på Phi Phi Don har även börjat göra reklam för camping på ”The Beach” men för närvarande är det endast tillåtet att campa här varannan natt.

Läs mer om snorkling i Maya Bay snorklingsguide för Ko Phi Phi
Läs mer om dykning i Maya Bay dykguide för Koh Phi Phi
Läs mer om dykplatser i Maya Bay Guide till dykplatser runt Phi Phi öarna


Faciliteter i Maya Bay

Det finns det ingen mat att köpa här utan det får man ta med sig själv. Däremot i en liten hydda en bit från stranden säljs drycker och snacks. Lite längre bort finns det toaletter men dessa är tyvärr ganska ofräscha så använd bara om du är riktigt desperat. Det är förbjudet att elda men det finns en grill som används av många gäster för matlagning av medhavd mat.


Filmen "The Beach" i Maya Bay

Filmen the beach leonardo di caprio Boken ”The Beach” av Alex Garland handlar om unga resenärer som hoppar av från samhället och återgår till att leva i naturen i en dold lagun i södra Thailand. Fox köpte rättigheterna till boken och Leonardo DiCaprio anlitades att spela huvudrollen. Därefter började sökandet efter en plats för inspelningarna. Maya Bay var perfekt! Fox bestämde att den ”perfekta stranden” behövde mer palmer och mindre växtlighet så man gjorde om stranden för att passa en Hollywood-stereotyp. Miljövänner varnade för att detta tilltag skulle öka sanderosionen och att det ömtåliga ekosystemet aldrig skulle återhämta sig. När inspelningen var klar planterades därför växter på nytt och man satte upp bambustaket för att stödja sanddynerna. Under åren som följde orsakade dock högt tidvatten i kombination av mycket stark blåst att dynerna kollapsade. Detta medförde att sand rann ner i havet och dödade koraller. Inspelningen av filmen påbörjades under 1999 och "The Beach" var en av de mest efterlängtade filmerna 2000. Många turister säger att filmen inspirerade dem till att resa till just Thailand.

Maya Bay på Koh Phi Phi stränder båttur
Vy över Phi Phi Leh och Maya Bay

Maya Bay på Koh Phi Phi stränder

Maya Bay på Koh Phi Phi stränder

Maya Bay på Koh Phi Phi stränder båttur
Många som kommer hit kommer med speedboat turer


Maya Bay på Koh Phi Phi stränder båttur
Försök åka på en tur hit tidig morgon så slipper man för många speedboats


Besökarnas egna tips & kommentarer om Maya Bay

Insänt av:
Inga-Lill
Maya måste vara paradiset på jorden! Barnbarnen stortrivdes med att leka i sanden och vi andra bara njöt!!!

Skriv gärna ett litet tips eller kommentar om Maya Bay som andra kan läsa

Namn
Ditt tips/kommentar

Skriv kod
Skriv denna kod i fältet till vänsterHotell bungalow med pool i thailand.